Toată lumea a auzit de etapele prin care trece un om atunci când primește o veste proastă sau când are o suferința. Fie că ne place sau nu, așa suntem construiți noi oamenii, să parcurgem totul în etape. Atunci de ce ar fi diferit la alegerea unei vacanțe?
Nu este de fapt diferit, ci tot în etape. Conform analizelor publicate de Google în urma studierii preferințelor turiștilor, au ajuns la identificarea a cinci pași principali în procesul de alegere a unei vacanțe: visarea, planificarea, rezervarea, experimentarea și împărtășirea experienței.
Pentru orice campanii de marketing reușite în domeniul turistic este important să nu omiți niciuna din etapele deciziei. Cu cât pensiunea, hotelul sau cabana este mai vizibilă în aceste etape, cu atât cresc șansele să fie alegerea clientului.
1. Visarea la vacanță.
Toți visăm la ceva, avem pasiuni. Toate lucrurile încep cu o idee și o dorință. Fie că vedem o reclamă, fie că urmărim știrile, mintea se pune în mișcare și începem să ne dorim să plecăm și să vedem locuri noi.
Pentru oamenii de marketing este important să profite de această fază a clienților. Oamenii simt nevoia să interacționeze cu alți oameni și să aibă cât mai multe detalii înainte de a lua o decizie. Cu cât cineva vede mai multe informații și detalii despre un loc cu atât o să fie mai hotărât să îl viziteze. Oamenii au devenit din ce în ce mai atenți la ceea ce citesc și la modul în care iau decizia de a cumpăra ceva. Sunt din ce în ce mai puțin influențați de reclame și preferă să ia decizii pe baza unor informații concrete. Preferă articole care îi informează, au păreri.
Este important ca turistul să aibă o reprezentare cât mai bună a locului unde va sta. Îi va fi mai ușor să se vadă acolo și să experimenteze virtual vacanța. Un bun mod de a face reclamă unei locații este pe bloguri unde fiecare își pune experiențele trăite. Poate fi un articol în care să prezinte farmecul autentic al locului sau un articol cu sfaturi utile despre cum să ajungi și toate atracțiile care pot fi vizitate. Turistul știe la ce să se aștepte și își face un plan realist.
Toate aceste informații personalizate trebuie distribuite pe cât mai multe canale media (Facebook, Instagram, Google, site-uri).
2. Planificarea.
Studiile arată că înainte de a lua decizia de a rezerva un turist studiază în medie peste 10 website-uri.
Cum poți profita de acest lucru și cum îți poți îmbunătăți vizibilitatea? Răspunsul este optimizarea pentru căutările pe Google pentru a fi cât mai sus la căutările oamenilor în faza de planificare. Ai grijă ca pe paginile principale de turism sau pe media online să apară link către pagina ta. Și pe pagina ta să apară linkuri către principalele atracții turistice.
Pentru ca turistul să fie înclinat să aleagă locația ta pagina de internet și informațiile trebuie să fie cât mai îmbietoare și să găsească răspunsuri la toate întrebările unui potențial turist.
3. Rezervarea propriu-zisă a vacanței.
Este important ca turiștii să găsească ușor pagina hotelului pe Google și ca website-ul de rezervări să fie ușor de folosit. Din ce în ce mai mulți clienți fac rezervările direct online, fără să mai apeleze la ajutorul agențiilor.
Pentru a fi cât mai tentați să rezerve este important ca totul să fie cât mai simplu și fără complicații. Informațiile despre tarife și datele de călătorie trebuie să fie cât mai clare.
4. Experimentarea.
Dacă marketingul poate să atragă clienții, pentru restul experienței este important ca serviciile să fie cât mai atente cu nevoile turistului. Cu cât cineva are o experiență mai plăcută cu personalul și este mulțumit de cazare cu atât cresc șansele să revină sau să recomande locația.
Când ceea ce au visat și au rezervat le depășește așteptările atunci aveți un client fericit și fidel care va aduce și alți turiști. Chiar dacă sunt atrași de bucătăria locală sau de atracție o parte importantă a vacanței este și să cunoască localnici și să interacționeze cu ei. Cu cât este mai amabil personalul cu atât turiștii se vor simți mai relaxați și atmosfera va fi mai plăcută.
5. Împărtășirea experienței.
Mulți turiști își aleg locația în funcție de recomandările primite de la prieteni. Clienții care adaugă fotografii de la locație sau care fac recenzie hotelului sunt canale excelente de reclamă. Cu cât cineva e mai mulțumit de o vacanță, va adăuga online mai multe fotografii și va povesti tuturor experiența avută.
Dacă aveți grijă să nu neglijați nici un pas în procesul de rezervare și alegerea unei locații de vacanța, creșteți astfel șansele să aveți o afacere cât mai de succes în domeniul turistic.
Cautarea si rezervarea online a serviciilor de cazare in Romania
Influența mijloacelor online a crescut foarte mult în ultimii ani. Dacă înainte arătam pozele din vacanță doar familiei și prietenilor acum toate amintirile noastre sunt online să le vadă toată lumea. Comentariile pe care le facem pe paginile de rezervări au o influență din ce în ce mai mare asupra deciziilor. Oamenii sunt mai interesați de părerile altor călători decât de stelele de clasificare. Suntem într-o etapă nouă și trebuie să ne adaptăm la noile preferințe ale cumpărătorilor.

Studiul original Google Travel: https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/consumer-trends/micro-moments-travel-customer-journey/