48 de idei de marketing online pentru o Revenire Rapidă a afacerii după ridicarea izolării în România

Cei doi ani de restricții sunt la final, dar măsurile de distanțare și protecție vor rămâne valabile multe săptămâni de acum înainte.

Ne pregătim cu toții pentru o perioadă nouă, pe care nimeni nu a mai trăit-o până acum. Viața va decurge diferit față de ceea ce știam cu toții. Situația aceasta nouă vine cu limitări dar va oferi și oportunități deosebite celor îndrăzneți.

Îți propun mai jos o listă cu 48 de idei de marketing special pentru perioada aceasta post-izolare, din lunile de vară și de toamnă. Sunt idei pe care poți să le aplici cu succes în lunile ce stau înaintea noastră.

Idei de marketing online în România aplicabile imediat

  1. Aplică pentru un program de sprijin financiar de la Google Ads. Google a anunțat recent că va pune la dispoziția firmelor un buget de reclamă de 340 de milioane de dolari. Încearcă să aplici deja pentru un program de finanțare Google.
  2. ”Produs în România” a devenit, după Coronavirus, un element cheie foarte apreciat de publicul de la noi. Oamenii au devenit conștienți că alegând ”Made in România” ajută firmele românești, care își plătesc angajații, iar banii rămân în economia românească. Aproape orice firmă poate să aibă în ofertă și produse românești sau poate să folosească, pentru livrarea produselor și serviciilor, produse românești. Iar apoi să transforme acest lucru în vector de comunicare – ”Produs în România” sau ”folosim produse Made in România”.
  3. Implică-te în sprijinul unei comunități afectate de pandemie. Oportunitățile sunt numeroase, iar oamenii își vor aminti de oamenii și de firmele care au dovedit solidaritate în această perioadă.
  4. Înregistrează un film în natură, în care să vorbești tu sau să arăți publicului produsele tale. Mini-producțiile video în natură, afară, le vor transmite oamenilor un mesaj super-pozitiv, de ieșire din carantină.
  5. Pornește un proiect de optimizare la căutările de pe YouTube a conținutului tău video. Fie că ai publicat deja filmele, fie că este vorba de filme pe care le realizezi acum, titlul, descrierea și tag-urile filmului trebuie să respecte lungimea optimă și densitatea de cuvinte cheie – pentru a se situa sus la căutările pe YouTube.
  6. Fă un obicei din a comenta minimum cinci postări pe zi. Conversațiile sunt în toi perioada aceasta pe Facebook, LinkedIn sau Insta, așa că îți poți construi reputația cu cinci comentarii publicate pe zi.
  7. Livestream. Conținutul video difuzat live are o anumită atractivitate în sine. Este magia ”live”-ului, a faptului că la ceea ce te uiți acum este realizat și se difuzează în direct.
  8. Reclamele video pe Google Ads. Utilizatorii care petrec zilnic ore în șir pe Internet în aceste zile, din lipsă de alte activități, vor remarca mai mult reclamele video decât cele realizate doar din text și imagini.
  9. Realizarea de video-uri care să expună utilizatorului produsele tale. În această perioadă, oamenii vor merge mai puțin în magazine și vor petrece mai mult timp online. Video-urile explicative, publicate pe website, îi vor ajută să înțeleagă produsele chiar și fără să le atingă efectiv.
  10. Publică un comunicat de presă cu informații noi și relevante. Sunt zeci de platforme în care poți publica gratuit comunicatele, în care să-ți afirmi și disponibilitatea de a furniza către media și bloggeri informații suplimentare pentru viitoare articole.
  11. Dezvoltă și îmbunătățește recenziile primite online de la clienți. Recenziile pozitive construiesc încrederea în produsele tale și sunt un factor important în efortul SEO. Pentru că și clienții tăi au mai mult timp liber acum, roagă-i să scrie și să publice recenzii online pe Google, Facebook sau alte website-uri de recenzii.
  12. Cu atâtea firme care au redus motoarele sau le-au oprit de tot în perioada aceasta, a scăzut numărul de competitori care derulează campanii pe Google Ads, ceea ce a redus costul pe click pe foarte multe cuvinte cheie. Poate fi o oportunitate foarte bună să investești într-o campanie de reclamă Google Ads la costuri mult mai mici față de începutul lui 2020.
  13. Personalizează reclamele în funcție de produsele de interes pentru fiecare client în parte. Aproape ca în filmele SF, mediul online permite să afișezi fiecărui vizitator al website-ului tău reclame personalizate în funcție de produsele lui de interes. Acest remarketing funcționează pe bază de încărcare listă de produse și se numește Product Dynamic Ads la Facebook și Dynamic Remarketing la Google.
  14. Folosește cupoanele de reclamă gratuită disponibile în majoritatea rețelelor de socializare. Și  YouTube și LinkedIn și alții oferă cupoane de reclamă gratuită în perioada aceasta.
  15. Reclamele promovate pe Facebook și Instagram către ”audiențe asemănătoare”. Deja Facebook, Instagram și Google au suficiente informații despre fiecare din noi încât să ne cunoască foarte bine. Cum folosești acest lucru în favoarea ta? Prin opțiunile de reclame afișate către ”audiență asemănătoare”, adică audiențe cu caracteristici și obiceiuri similare cu cea construită în jurul brandului tău. Opțiunea aceasta este foarte utilă pentru promovare Instagram.
  16. Folosesc clienții tăi platforma LinkedIn? Acum poate fi momentul să accesezi contul gratuit timp de o lună al platformei LinkedIn Sales. Vei putea contacta gratuit 20 de potențiali clienți cu care chiar dorești să discuți – de la firmele alese de tine, cu funcțiile dorite.
  17. Articolele publicate pe LinkedIn pe profilele personale, nu de firmă, se bucură de o bună vizibilitate în această perioadă. Folosește și tag-urile # corespunzătoare, care te vor ajuta să obții vizibilitate în rândul celor care navighează printre subiectele marcate cu #. Sau poate dorești să pornești un proiect de promovare LinkedIn.
idei de marketing online 2020 pentru un om de afaceri in domeniul cafelei

Idei de marketing online în România cu impact rapid

  1. Optimizează-ți prezența pe harta Google folosind instrumentul Google MyBusiness. Clienții tăi, aflați în mașină sau în mijloacele de transport publice, vor dori să te găsească rapid pe hartă, nu să piardă timpul inutil.
  2. Creează-ți pe website o secțiune dedicată acestei perioade de restricții limitate: ce măsuri ai luat în beneficiul clienților, în condițiile de distanțare socială ce urmează a intra în vigoare. Care sunt modalitățile prin care protejezi sănătatea angajaților și a partenerilor. Vei arăta astfel o responsabilitate socială deosebită.
  3. Organizează webinarii online pe subiectele de interes care îi preocupă pe clienții tăi. Te vor ajuta să te poziționezi ca autoritate de necontestat în domeniul tău de activitate. Evenimentele publice cu mulți participanți vor fi în continuare interzise, așa că webinariile online rămân cea mai bună soluție, mai ales că poți să le promovezi masiv înainte și după organizarea lor.
  4. Reîntoarcere-te către clienții mai vechi, care sunt familiarizați cu produsele tale, dar nu au mai comandat demult. Este momentul să concepi o campanie de marketing pentru fie: fie de email marketing prin newslettere, fie de telesales.
  5. Prin cei 1,5 miliarde de utilizatori, TikTok a depășit în 2019 și 2020 Facebook și Instagram ca viteză de creștere a numărului de utilizatori. Fiind o rețea socială încă la început, pe TikTok încă nu este aglomerația de branduri existente pe Facebook sau Instagram, ceea ce înseamnă și cost de promovare mult mai redus.
  6. Ai văzut știrea că hotelurile din Sicilia vor plăti jumătate din biletul de avion și o treime din cazarea turiștilor care vor vizita insula? În realitate nu este chiar așa , măsura se aplică cu multe restricții. Nimeni nu împiedică hotelurile să vândă cu 300 euro pe noapte cazarea, redus la 200 euro, față de prețul întreg de 200 de euro de anul trecut, pentru aceeași cameră. Această acțiune este o campanie de PR, ce și-a atins scopul: media au vorbit despre vacanțele în Sicilia. Chiar și firmele mai mici pot folosi astfel de strategii.
  7. Este momentul pentru campanii SEO pe toate cuvintele cheie importante. Un înțelept proverb vechi românesc spune: fă-ți iarna car și în timp de pandemie fă-ți SEO. Sau era de fapt: fă-ți vara sanie și în perioada de carantină marketing pentru plasarea în Google? Roadele activității de SEO realizate acum vor fi culese peste mai multe săptămâni, exact când activitatea economică se va relua din plin în România. Exact la țanc, în momentul ideal, vei descoperi că pe cuvintele cheie dorite ai ajuns pe prima poziție la căutările pe Google, o poziție binemeritată pentru afacerea ta.
  8. Pornește un program de fidelizare a clienților. Încrederea este un factor esențial în orice decizie de achiziție – mai ales în aceste vremuri de restricții și pandemie. Dacă este simplu și clar, un program de loialitate ajută la construirea încrederii.
  9. Refolosește din conținutul existent, realizat mai demult, mai ales dacă are aplicabilitate în perioada aceasta post-covid. Fă un inventar al elementelor de tip articole, foto, video și alege ceea ce se potrivește să promovezi din nou perioada aceasta. Adică îți reciclezi munca.
  10. Vizitatorii website-urilor interacționează foarte bine cu chat-ul online care pornește automat atunci când durata vizitei pe website atinge o anumită valoare stabilită (de ex., la 10 secunde) sau când vizitatorul ajunge pe o anumită pagină.  Dacă nu ai chat pe website, poți să testezi cum ar fi să îți instalezi un astfel de plug-in. Vizitatorii îți vor adresa întrebări în procesul de achiziție, înainte de a lua decizia să comande sau să completeze formularul de contact.
  11. Chatboții sunt ”roboți” programați să răspundă automat la întrebările vizitatorilor venite prin intermediul chat-ului instalat pe website. Acești chatboți au devenit accesibili pentru utilizare și firmelor mici sau medii, nu doar în domenii precum banking, farma sau asigurări.
  12. Oamenii petrec 53 de minute pe Facebook, zi de zi, iar timpul acesta a crescut cu 150% în săptămânile de izolare. Cum ți-ar plăcea să găsească pe Facebook produsele tale, cu link rapid pentru achiziție direct în Facebook? Este exact ceea ce oferă opțiunea Facebook Collections Ads.
  13. Facebook & Insta stories. Popularitatea în creștere a Facebook & Insta stories (postări cu durată de doar 24 de ore, afișate prioritar) face din acest canal unul eficient în campaniile de marketing.
  14. Reclamele pe Facebook Messenger sunt o excelentă ocazie pentru a atrage atenția publicului despre produsele tale, exact când este mai atent.
la mare, la soare, idei de marketing online 2020 in Romania

Idei de marketing online România aplicabile în câteva săptămâni

  1. Încurajează obținerea de conținut creat de clienți. Utilizarea telefonului mobil a crescut enorm în aceste zile și va rămâne la un nivel ridicat. Oamenii petrec mult timp pe telefon și îi poți implica în acțiuni de redactare conținut despre produsele tale: recenzii, testimoniale, opinii, fotografii sau filmulețe.
  2. Folosește la maximum toate ocaziile de utilizare a produselor tale din jurul zilelor libere din vara și toamna: 1 iunie – Ziua Copilului – zi liberă sărbătorită luni; 7 și 8 iunie – Rusalii – zile libere sărbătorite duminică și luni; 15 august – Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită sâmbătă; 30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită luni. Chiar dacă oamenii au fost izolați acasă timp de nouă săptămâni, sunt mai multe zile libere legale ce pot fi utilizate în marketing-ul online.
  3. Utilizează tool-urile de licitare automată pentru reclamă pe Google și Facebook. Algoritmii de inteligență artificială ai Google, Facebook sau LinkedIn au ajuns la un nivel ridicat de performanță, astfel că aceste săptămâni pot fi momentul să reconfigurezi campaniile pentru a utiliza automat algoritmul de licitare – optimizat pentru a obține cele mai bune rezultate.
  4. Adaptează-ți conținutul din website pentru căutările vocale. În săptămânile următoare, când se vor afla în afara locuinței, oamenii vor folosi mai puțin telefonul să tasteze, ci vor folosi tot mai mult căutările vocale. Conținutul de pe website trebuie adaptat pentru a avea acest ton conversațional specific căutărilor vocale.
  5. Pornește un proiect de implementare program software CRM (Customer Relationship Management). De la campanii de marketing și landing page-uri, formulare de contact și conversații, până la client service, îți vei automatiza interacțiunile cu clienții de pe întreg ciclul de vânzări.
  1. Investește în website și asigură-te că este la nivelul anului 2022: tehnologie adaptată dispozitivelor mobile, conținut de tip text, foto și video armonios aranjat, iar vizitatorii trebuie să găsească rapid toate informațiile pe care le caută.
  2. Te gândești să angajezi pe cineva, pe orice funcție? Iată o ocazie excelentă de marketing gratuit în această perioadă! Joburile disponibile sunt tot mai rare în România, așa că poți să comunici foarte bine anunțurile de recrutare.
  3. Crește-ți lista de abonați la newsletter. Creează content nou și oferă informații valoroase în schimbul cărora oamenii să-ți furnizeze adresele de email. În medie, pe zi, un om își verifică de 10 ori căsuța de email – chiar și dacă are notificările activate.
  4. Inforgrafice care să te facă să înțelegi mesajul. Oamenii s-au obișnuit mult, în perioada de Coronavirus, să se uite la infografice. Există tool-uri de creare gratuită a infograficelor, pe care le poți utiliza.
  5. A revenit vremea ”trocului”, numit acum, modern, ”barter”. Fă-ți o listă de produse sau servicii care te-ar interesa și vezi dacă nu cumva le poți oferi produsele sau serviciile tale în barter.
  6. Refacerea materialelor de vânzări la standardul așteptat de partenerii de comunicare. Pentru cei care doresc o ofertă comercială sau solicită o prezentare sau mai multe informații, trebuie să le trimiți ori chiar să le prezinți materiale de vânzări, cu rezultate, beneficii, portofoliu etc. Aceste documente de vânzări, se află la nivelul dorit, reflectă ele așa cum trebuie beneficiile obținute de clienții dvs., ori este momentul pentru un refresh?
  7. Campanie sociala. Alege o cauză în care crezi cu adevărat, susține-o în mod vizibil și transformă această susținere într-o campanie socială de impact.
  8. Alege un produs sau serviciu din top trei cele mai bine vândute și evaluează oportunitatea de a-i realiza un website personalizat sau un landing-page, pentru a-l scoate în evidență și pentru a transmite un mesaj despre importanța lui.
  9. Website în engleză. La anumite căutări pe Google în România, rezultatele afișate pe primele pagini sunt în limba engleză. Pentru a avea o șansă ca website-ul tău să se plaseze sus la căutările pe Google cu rezultate în limba engleză, ai nevoie de un website cu pagini în limba engleză.

Idei noi de marketing online

  1. LinkedIn Newsletter. LinkedIn a lansat recent serviciul LinkedIn Newsletter și îl oferă gratuit! Cum funcționează? Foarte simplu, este vorba de articole LinkedIn la care urmăritorii primesc automat notificări prin aplicația de mobil și prin cea de browser. Adică orice publici nou ajunge în mod cert în atenția urmăritorilor tăi. Și totul gratuit, parcă am mai zis asta … 🙂
  2. Facebook Reels – Video content. Când marile rețele sociale se luptă între ele, noi, oamenii de marketing, avem de câștigat în mod sigur. Ca să nu rămână în urma celor de la TikTok în rândul publicului tânăr, Facebook ”împinge” foarte mult utilizatorilor content video similar cu cel de pe TikTok. Este vorba de filme scurte, afișate prioritar utilizatorilor Facebook. Este momentul să produci content video și să te bucuri de costuri mai mici pentru promovarea lui – este ”ridicat în algoritm” de Facebook pentru tine.
  3. Campanii Performance Max – Google Ads. Această idee de marketing se referă la un nou tip de campanii de Google Ads – Performance Max. Sunt campanii de reclamă automatizate, în care Google folosește inteligența artificială și mecanisme de machine learnging pentru a ”vâna” clienți pentru afacerea ta. Încarci pe Google texte, fotografii, bannere și logo-uri, iar Google pornește campaniile de mai multe tipuri: Search, Display, Bannere, pentru a-ți aduce clienți. Recomandarea mea este să ai activă și o campanie de Performance Marketing pentru afacerea ta.
idei de marketing online 2020 pentru un om de afaceri dinamic, in miscare

Hai să discutăm despre ideile de marketing online

Dorești să discutăm despre aplicarea unei idei de marketing online din cele 48 de mai sus pentru afacerea ta? Te invit să mă contactezi prin email, la alexandra@alexandranedelcu.ro sau prin telefon, la 0774 514 305.

2 comentarii

    1. Eu și echipa mea evităm să asociem cuvântul ”marketing” cu războiul din Ucraina sau cu oricare război. Am văzut campanii de obținere vizibilitate cu ajutorul unor capanii umanitare, dar mi se par de prost gust. Acțiunile umanitare de sprijin pentru refugiați ar trebui realizate pentru a-i ajuta pe aceștia, nu ca să te dai mare pe Facebook și în ziare.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s