Marketing turistic: Ghid complet al campaniilor de marketing online pentru hoteluri, pensiuni și restaurante și organizatori de evenimente din România. Beneficii și rezultate

Marketing turistic înseamnă crearea și lansarea campaniilor de marketing online și offline pentru îndeplinirea obiectivelor de vânzări și de marketing: creșterea numărului de clienți, creșterea gradului de ocupare a locației, obținerea de clienți pentru serviciile de organizare evenimente, team-building-uri, petreceri, creșterea numărului de nopți rezervate și a preparatelor comandate. Adică vânzări mai mari și profitabilitate ridicată în domeniul turistic. Marketingul turistic se bazează pe o strategie de marketing ce pleacă de la punctele tari și avantajele hotelului, pensiunii, restaurantului sau cafenelei, pe care le comunică într-un mod creativ și atractiv către clienți.

Marketing turistic folosește unul sau mai multe canale de marketing online pentru comunicarea cu clienții și pentru construirea unei imagini profesioniste, care să reflecte nivelul ridicat al serviciilor oferite. Construirea imaginii online se bazează pe o comunicare constantă cu clienții, în care, cu consecvență, sunt scoase în revistă avantajele hotelului, pensiunii, restaurantului sau locației pentru evenimente.


Marketing turistic: Campanii de promovare Facebook

Cea mai utilizată rețea socială în România și la nivel internațional, cu X utilizatori. Permite construirea unor campanii de impact cu clienții. Campaniile de marketing turistic produc rezultate foarte bune pentru orice fel de business în acest domeniu, întrucât oferă posibilitatea de campanii foto-video foarte bune.

Puncte tari Facebook:

  • Campanii și reclame foto și video care scot în evidență atracțiile și punctele tari ale locației.
  • Campanii care încurajează oamenii să interacționeze cu pagina de Facebook și să vrea să afle mai multe detalii.
  • Postări și reclame în jurul punctelor tari ale hotelului, restaurantului, sălii de evenimente sau pensiunii.

Beneficii clienți: Campanii Facebook

  • Creșterea cu 40-50% a numărului de nopți petrecute de turiștii care descoperă atracțiile din zonă.
  • Creșterea cu 120-150% a numărului de clienți prin atingerea unui nou public țintă.
  • Creșterea numărului de rezervări în perioadele în care tradițional nu erau prea mulți clienți, prin crearea unor ”oferte speciale”.

Marketing turistic: Campanii de promovare Instagram

Rețeaua socială Instagram este 100% vizuală, orientată spre fotografii și videoclipuri, utilizată de persoane cu venituri peste medie – așa că este perfectă pentru domeniul turistic. Ai nevoie de imagini cât mai spectaculoase care să atragă atenția și să te ajute să fii descoperit de publicul țintă. Camerele spațioase, atracțiile din zonă, facilitățile turistice, meniul, toate acestea sunt elemente ce constituie oportunități excelente de fotografii și filme foarte valoroase pe Instagram, care să te ajute să îți îndeplinești obiectivele.

Puncte tari Instagram:

  • Campanii de postări foto&video Instagram, precum și reclame Instagram Ads cu ajutorul cărora ajungi la noi potențiali clienți care să îți descopere oferta turistică.
  • Fidelizarea clienților existenți pentru a folosi din nou serviciile noastre turistice, cu ajutorul mesajelor pe Instagram.
  • Promovare către rețeaua de prieteni și cunoscuți ai clienților tăi. Aceștia interacționează cu postările și ele sunt văzute de prietenii lor din rețeaua socială.

Beneficii obținute: Campanii Instagram

  • Creșterea cu 350% a numărului de rezervări, prin realizarea unei campanii de reclamă și story-uri Instagram.
  • Creșterea medie a perioadei petrecute de clienții cazați, cu 2 nopți, prin scoaterea în evidență a atracțiilor din zonă.
  • Extinderea numărului de clienți la restaurant, prin campanii de reclamă și de postări în care anunți top preparate și preparate noi. Nota de plată mai mare – ceva.

Marketing turistic: Optimizare SEO Google

În fiecare zi, sunt efectuate +15 milioane de căutări pe Google în România, din care 74% se realizează pe telefonul mobil.

Campaniile SEO de optimizare Google în domeniul marketingului turistic reprezintă activități realizate pentru obținerea primei poziții în motoarele de căutare Google. Website-urile aflate în prima pagină Google primesc gratuit un număr foarte mare de vizitatori și sunt descoperite de către clienții potențiali interesați de serviciile turistice oferite.

Puncte tari ale proiectelor de Optimizare SEO:

  • Campanii de optimizare Google pentru o poziționare pe primele locuri la căutările online de servicii de cazare și de restaurant.
  • Vizibilitate crescută în rândul publicului țintă pentru cei care caută online informații despre atracțiile din zonă.
  • Flux constant de clienți care descoperă direct din căutările Google afacerea ta în domeniul turistic.

Beneficii obținute: Optimizare SEO Google

  • Obținerea pozițiilor cheie în prima pagina Google pentru cele mai importante 200 de cuvinte despre afacere.
  • Vizibilitate online pe termen lung, ceea ce permite scăderea costurilor de reclamă pe alte canale cu 50-70%.
  • Te poziționezi între căutările cele mai relevante ale viitorilor clienți, exact când intră pe Google cu scopul de a găsi cazarea perfect sau locația ideală pentru următorul eveniment.

Marketing turistic: Campanii de reclamă Google Ads

Oamenilor le place să caute online cazări, atracții turistice, idei de mâncare, servicii în domeniul turistic, locuri noi în care să vină în vacanță sau să vină să mănânce, să se distreze, să compare variantele și să le discute cu prietenii și familia.

Reclamele Google Ads sunt cea mai rapidă metodă pentru atragerea de clienți prin crearea și lansarea unor campanii vizibile de către publicul țintă. Alegi căutările care ne arată interesul pentru cazare în locația ta sau pentru rezervarea unei mese, publici anunțul și îl difuzezi către publicul țintă. Sunt 7-8 milioane de persoane in Romania care caută online pe Google în fiecare zi.

Puncte tari ale proiectelor de reclamă Google Ads:

  • Campanii cu reclame de tip text, care apar la căutările pe Google.
  • Campanii cu bannere, foto și video afișate pe diverse website-uri.
  • Într-un timp foarte scurt, de doar câteva ore, campaniile sunt active și ajungi la publicul țintă interesat de oferta turistică furnizată de afacerea ta. Campaniile pe Google au cel mai scurt timp de activare și difuzare.

Beneficii obținute: Campanii Google Ads

  • Creșterea numărului de clienți veniți ca urmare a campaniei de Google Ads la costuri mai mici decât cele plătite pentru comisionul Booking. Reclamele Google, dacă sunt bine optimizate, au o profitabilitate superioară bugetelor investite pe Booking.
  • Creșterea cu peste 75% a numărului de clienți pentru restaurant și pentru serviciile de organizare evenimente, prin intermediul campaniilor Google Ads direct adresate publicului țintă.
  • Obținerea de clienți noi, care nu au mai folosit niciodată serviciile turistice, prin intermediul campaniilor Google plasate pe diverse website-uri.

Marketing turistic: Campanii de Newslettere – email marketing

Marketingul prin newslettere rămâne unul din cele mai puternice instrumente de comunicare cu clienții în domeniul turistic. Este foarte eficient la îndeplinirea obiectivelor de vânzări. În România, newsletterele rămân un canal de comunicare foarte bun și oamenii obișnuiesc să își citească emailurile în special atunci când conțin oferte și propuneri care îi interesează cu adevărat.

Puncte tari ale campaniilor de email marketing

  • Campaniile de newslettere au rezultate superioare altor de canale de marketing în domeniul turistic.
  • O trimitere prin email poate ajunge la o rată de deschidere de peste 30-40% și sunt foarte eficiente pentru a comunica mesaje referitoare la promoții, oferte etc.
  • Construirea unei baze de date de potențial clienți cărora să li se trimită periodic newslettere referitoare la diverse teme: oferte, noutăți, atracții turistice

Beneficii obținute: Campanii de newslettere

  • Creșterea cu peste 300% a numărului de clienți care au folosit serviciile turistice și de masă și care se întorc să folosească serviciile, ca urmare a campaniilor de newslettere.
  • Fidelizarea clienților existenți și promovare ofertelor speciale și a promoțiilor către întreaga bază de date.
  • Colectarea foarte rapidă a feed-back-ului din partea clienților, prin intermediul campaniilor de email marketing.

Marketing turistic: Construirea unui nou website optimizat

Peste 70% din vizitatorii website-urilor din România folosesc telefoanele mobile, iar timpul maxim în care se așteaptă să găsească informațiile dorite este de 5-7 secunde. Dacă ceea ce văd în site în primele secunde nu corespunde cu așteptările și dorințele lor, cei mai mulți vizitatori abandonează site-ul. De aceea este nevoie de o prezență online cu un website optimizat pentru acest comportament al oamenilor în domeniul turistic.

Ce oferim:

  • Website puternic orientat vizual, care să scoată în evidență punctele tari, atracțiile, elementele pentru care turiștii preferă locația respectivă.
  • Website nou, perfect optimizat pentru telefoanele mobile, care să le ofere utilizatorilor o experiență perfectă pe dispozitivele mobile cu care accesează website-ul.
  • Website ușor de administrat, care să permită actualizarea foarte rapidă a prețurilor și a serviciilor, precum și a ofertelor speciale.

Beneficii website nou:

  • Creșterea numărului de rezervări realizate directe pe website și reducerea dependenței de sistemele de rezervări tip Booking.
  • Creșterea numărului de nopți petrecute de turiști în locație, prin oferirea unei experiențe atractive pe website, din care să înțeleagă atracțiile din zonă, precum și toate activitățile distractive de la locație.
  • Creșterea numărului de clienți și a valorii medii a bonului pentru clienții restaurantului, prin furnizarea informațiilor detaliate despre meniu direct pe website.

Marketing turistic: Optimizare și reclamă Google Maps

De pe telefonul mobil sau de pe calculator, Google Maps este platforma în care utilizatorii intră pentru a căuta servicii de cazare sau restaurante. Platforma Google Maps permite diverse strategii prin care să te poziționezi în căutările utilizatorilor, să le afișezi prețurile și chiar să primească solicitări de cazare de la clienți. Creșterea anuală a numărului de utilizatori Google Maps este de +50%, astfel încât o strategie de marketing bine pusă la punct pe Google Maps te poate ajuta să îți îndeplinești obiectivele de vânzări și de număr de clienți.

Puncte tari Google Maps:

  • Optimizarea prezenței pe Google Maps pentru o afișare cât mai sus în topul căutărilor online.
  • Dezvoltarea prezenței pe Google Maps astfel încât utilizatorii să găsească toate informațiile necesare pentru efectuarea rezervării.
  • Construirea unei imagini profesioniste, optimizate atât pentru mobil cât și pentru calculator.

Beneficii obținute: Campanii Google Maps

  • Obținerea de rezervări direct din Google Maps, de la clienții care nici nu mai au de ce să intre pe website.
  • Generarea de noi clienți dintre persoanele care utilizează Google Maps.
  • Vizibilitate extinsă în rândul publicului țintă.

Marketing turistic: Campanii de promovare Google MyBusiness

Hotelurile, pensiunile, restaurantele și organizatorii de evenimente folosesc platforma Google MyBusiness pentru a expune către clienți informațiile dorite, pentru a genera rezervări și pentru informarea publicului țintă. Google MyBusiness este platforma socială prin care utilizatorii descoperă afacerea mea la căutările pe Google și pe Google Maps.

Puncte tari Google MyBusiness:

  • Construirea unei prezențe profesioniste pe Google MyBusiness, cu informații despre locație, camere, meniu, săli evenimente, oferte speciale și pachete.
  • Dezvoltarea unei imagini de top, în care sunt expuse informațiile relevante, fotografii și clipuri video.
  • Încurajarea și administrarea recenziilor favorabile de la clienți.

Beneficii obținute: Campanii Google MyBusiness

  • Obținerea a peste 80% mai multe recenzii favorabile de la clienți, printr-un program de încurajare a recenziilor.
  • Creșterea numărului de solicitări și rezervări venite direct din platforma Google, fără să se mai acceseze website-ul.
  • Creșterea numărului de clienți în rândul celor care caută pe Google servicii de cazare.

Marketing turistic: Promovare TikTok

TikTok este rețeaua socială cu cea mai rapidă creștere în ultimii ani. Este preferată în special de publicul tânăr dar a început să fie folosită și de către cei din intervalul de vârstă 30-65 de ani. Sunt 7 milioane utilizatori de TikTok în România. afacerile din domeniul turistic au început să folosească tot mai mult rețeaua TikTok pentru a atrage clienți cu ajutorul filmulețelor video postate aici.

Puncte tari Promovare TikTok:

  • Campanii de postări în care cu ajutorul unor filmulețe destinate telefonului mobil sunt scoase în evidență punctele tari și atracțiile locației.
  • Campanii de reclamă prin care targetăm cu buget publicul țintă.
  • Concursuri și campanii promoționale pentru atragerea de noi clienți.

Beneficii obținute: Campanii de promovare TikTok

  • Obținerea de noi clienți în rândul celor care descoperă locația noastră turistică pe TikTok.
  • Extinderea bazei de clienți și de persoane care află despre locația noastră.
  • Promovarea eficientă a evenimentelor și a ocaziilor speciale pe care organizăm în locație.

Marketing turistic: Campanii de promovare LinkedIn

LinkedIn este o rețea socială destinată profesioniștilor din diferite domenii de activitate, cu X milioane de utilizatori în România. Este foarte eficientă pentru campaniile de vânzări corporate, dar nu numai.

Puncte tari Promovare LinkedIn:

  • Campanii de vânzări corporate pentru servicii de tip team-building, organizare evenimente sau turism de afaceri, prin postări și reclame.
  • Campanii de postări și reclame LinkedIn pentru targhetarea publicului LinkedIn, ce are venituri peste medie.
  • Publicarea și distribuirea de postări și reclame video.

Beneficii obținute: Campanii de promovare LinkedIn

  • Dezvoltarea unei imagini de top în rândul publicului țintă pentru turismul de afaceri.
  • Obținerea de clienți în domeniului turismului de afaceri pentru organizarea de evenimente și teambuildinguri.

Marketing turistic: Campanii de promovare prin influenceri

Campaniile de marketing online prin influenceri în domeniul turistic au ca obiectiv utilizarea rețelei de urmăritori a persoanei celebre online pentru a promova mesajele dorite despre afacerea turistică. În cadrul campaniilor, influencerul scrie și vorbește despre locația noastră și urmăritorii lui interacționează cu mesajele lui.

Puncte tari campanii cu influenceri

  • Campanii plătite cu influenceri în care acești vin și folosesc serviciile noastre turistice și le relatează apoi urmăritorilor despre ce anume au descoperit în locație, avantaje, motive pentru a alege locația, atracții din zonă, puncte tari și beneficii.
  • Promovare pe Instagram, Facebook, TikTok sau pe altă rețea în care activează influencerul și are mulți urmăritori.
  • Este important să existe o similitudine între caracteristicile urmăritorilor influencerului să se potrivească cu caracteristicile publicului țintă ale locației turistice pentru care face promovare.

Beneficii clienți: Campanii cu influenceri

  • Creșterea vânzărilor către noi categorii de public.

Marketing turistic: Dezvoltarea unei aplicații mobile pentru rezervări online

Dezvoltarea unei aplicații mobile în domeniul turistic îți construiește o imagine de top în rândul publicului țintă. Aplicația mobilă construită fie pentru sistemul de operare Android – Google, fie pentru iOs – Apple le oferă clienților tăi posibilitatea să efectueze rezervări, să descopere ofertele și să acceseze atracțiile din zonă.

Puncte tari aplicație de mobil pentru rezervări online

  • Construirea unei aplicații de mobil pentru prezentarea ofertei turistice, a meniului restaurantului și a locației pentru evenimente.
  • Notificări și alerte trimise cu privire la noutăți și promoții, trimise celor care și-au instalat și folosesc aplicația.
  • Ai la dispoziție un instrument prin care le poți afișa fotografii și filme utilizatorilor.

Beneficii obținute prin Dezvoltarea unei aplicații mobile în turism

  • Îți construiești o imagine de top în fața clienților, prin care poți inclusiv să mărești tarifele folosite.
  • Costuri foarte mici de promovare către cei care și-au instalat aplicația, întrucât poți comunica foarte ușor cu ei prin notificări.
  • Rapiditate în comunicarea informațiilor relevante către clienții și în preluarea feed-back-ului de la aceștia.

Marketing turistic: implementare program software CRM

În marketingul turistic, programele software de tip CRM se folosesc pentru construirea și organizarea bazei de date de clienți și pentru evidența și controlul tuturor discuțiilor și rezervărilor de la clienți.

Puncte tari programe CRM

  • Programul CRM este ca o bază de date a clienților care au folosit serviciile de caz sau sunt interesați de o rezervare.
  • Organizezi aceste informații și le filtrezi după diverse criterii: zonă geografică, număr de nopți petrecute în locație, interese avute.
  • Ai baza de date pentru campanii de email marketing sau de abordare telefonică a clienților.

Beneficii obținute prin utilizarea unui program CRM

  • Eviți riscul ca bazele de date ale clienților să se piardă, întrucât informațiile sunt gestionate în sistemul informatic.
  • Controlul accesului la datele clienților.
  • Creșterea loialității clienților, prin programe de îmbunătățire a satisfacției cu privire la serviciile oferite.

Marketing turistic: Campanii foto/video

În domeniul turistic, o imagine face cât 10 X 1.000 de cuvinte. Oricât de detaliat ai descrie o locație, până nu vede omul imaginile, nu se poate spune că s-a lămurit pe deplin.

Printr-o ședință foto/video realizată profesionist, atât în interiorul cât și în exteriorul locației, veți beneficia de o ”baterie” de imagini și de videoclipuri convingătoare pe tot parcursul procesului de vânzare.

Puncte tari pentru campaniile foto&video:

  • Realizarea a una sau mai multe ședințe foto&video care să surprindă cele mai importante elemente ale locației, puncte tari și avantaje.
  • Obții o galerie foto pe care să o prezinți clienților pe website, în social media, pe Google și în alte medii în care ai nevoie de astfel de imagini.
  • Imagini profesioniste, realizate din cele mai bune unghiuri, pentru a pune în valoare locația.

Beneficii obținute în urma campaniilor foto&video

  • Eficientizarea efortului de vânzare. Arăți sau trimiți posibilului client fotografiile și îi răspunzi astfel la toate întrebările.
  • Creșterea notorietății pensiunii, hotelului sau restaurantului. Galeriile foto se distribuie rapid prin whatsap sau mesaje, între clienți. Sunt văzute de un număr mare de oameni.
  • Colectare feed-back instantaneu de la clienți. După ce le-ai trimis fotografiile, ei vor putea să spună ce le place cel mai mult.

Portofoliul de clienți în domeniul marketingului turistic

7 caracteristici aparte ale marketingului turistic

1. Fotografiile și video-urile sunt esențiale

”Ai găsit un loc fain în care să mergi în vacanță? Arată-mi și mie fotografii să văd cum este în camere!”. Așa decurge un dialog tipic între prieteni sau familie atunci când vine vorba de găsirea celor mai bune servicii de cazare.

2. Transmiterea informațiilor despre locație – este foarte important să știe lumea unde este afacerea ta

”Locația, locația, locația.” Aceștia sunt cei mai importanți trei factori de succes în imobiliare, conform studiilor internaționale recente. Se aplică acest lucru și în domeniul turistic. Se poate întâmplă ca locația să fie considerat un aspect trecut cu vederea de proprietarul afacerii, dar este foarte importantă locația. Clienților noi trebuie să le comunici foarte transparent unde se află locația, cât de aproape de punctele importante, cum se ajunge.

3. Clienții să înțeleagă punctele tari

Tu și clienții vechi știți foarte bine care sunt avantajele hotelului, pensiunii, restaurantului sau sălii de evenimente. Clienții se întorc pentru a regăsi același nivel ridicat al serviciilor și pentru că s-au obișnuit cu lucrurile importante. Un client nou nu este familiarizat cu aceste lucruri, care i se pare banale, așa că ar trebui să te asiguri că le înțelege.

4. Modul în care vor să se distreze în vacanță în funcție de vârstă și status

Vârstă, zona de proveniență și statutul social determină modul în care oamenii vor să se relaxeze și să se distreze. Nicio locație din România sau din lume nu poate să fie preferata tuturor clienților, indiferent de vârstă, locație sau statut social. Ai nevoie să înțelegi cine este publicul țintă, care îi sunt caracteristicile și cum îi poți acoperi nevoile prin oferta turistică.

5. Importanța pachetului de servicii

Față de un produs obișnuit din raft, serviciul turistic vine întotdeauna în cadrul unui pachet amplu. Nu este suficient să îi oferi doar servicii de calitate, ci contează întreg parcursul, de la căutarea locației și până la check-out. Cum îl ajuți să afle cât mai rapid prețurile, să facă rezervarea, să găsească toate informațiile necesare și să se bucure la maximum de experiența oferită în hotel, pensiune, restaurant sau sală de evenimente.

6. Un client mulțumit recomandă la 10-15 prieteni

Un client foarte mulțumit poate să genereze venituri ulterioare cât 5 campanii de marketing luate la un loc. clientul mulțumit povestește în medie la 10-15 prieteni despre experiența lui favorabilă, aduce și alte rude și cunoștințe să vină într-o vacanță ulterioară, recomandă, lasă recenzii pozitive și se va întoarce în mod sigur în locație.

7. De multe ori aleg femeile

Analizele și rapoartele extrase din sistemele de monitorizare a campaniilor de marketing arată în mod clar faptul că de multe ori femeile sunt cele care efectuează rezervarea cazării sau a mesei la restaurant. Da, aceste lucruri se discută în familie sau în grupul extins, dar se întâmplă în mod frecvent ca femeile să aibă ultimul cuvânt în luarea deciziilor. Marketingul turistic adresat femeilor trebuie să fie foarte transparent, deschis și să meargă pe beneficii emoționale.

Marketing turistic: Ce înseamnă

Marketingul turistic reprezintă planificarea, concepția și execuția campaniilor de marketing pentru firmele din domeniul turistic: pensiuni, hoteluri, vile, săli de evenimente, restaurante sau cafenele. Marketingul turistic are ca obiective principale creșterea gradului de ocupare a afacerilor în domeniu, creșterea vizibilității online, dezvoltarea prezenței în rețelele sociale și creșterea numărului de clienți.

Ce campanie de marketing online îți dorești?

Pentru hotelul, pensiunea, restaurantul, cafeneau sau sala ta de evenimente

”Proiectul de marketing online conceput și implementat de echipa Alexandra Nedelcu a folosit cele mai performante instrumente social media pentru creșterea vizibilității noastre în rândul publicului țintă. Sunt o echipa creativă și un partener de încredere.”
Bogdan Verbina. Cherhana Resort, Crișan

„Împreună cu echipa de consultanți a Alexandrei Nedelcu am construit campanii de marketing online eficiente, care ne-au ajutat să ne îndeplinim obiectivele de vânzări și marketing. Formează un partener serios cu care colaborăm foarte bine.”
Ionela Pita. Resort Leon Beach, Mamaia Nord

2 comentarii

    1. Dacă până acum nu ai mai făcut niciun fel de campanie de marketing online pentru pensiunea ta, recomand să începi cu o campanie de reclame de tip carusel afișate pe Facebook și pe instagram. acestea oferă cele mai rapide rezultate, concretizate în rezervări. toate tipurile de campanii de marketing online pentru domeniul turistic din lista de mai sus funcționează și aduc rezultatele așteptate.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s