Preț campanii Google Ads, Google AdWords și PPC – Pay Per Click. Cât costă promovarea Google

Campaniile Google Ads sunt tipul de campanii de marketing online în care se văd cel mai repede rezultatele promovării dintre toate canalele de marketing online disponibile. Există un set inițial de activități necesare activării campaniei, de pornire, iar după aceea vezi rezultatele foarte rapid în termeni de obiective de marketing și vânzări.

Acesta este un mare avantaj al campaniilor de Google Ads față de alte canale de marketing online disponibile.

Un alt beneficiu major al campaniilor de Google Ads este că îți permit să îți testezi ideile de marketing, să vezi ce merge cel mai bine, să îți înțelegi publicul țintă. Campaniile de reclamă afișate în paralel ajung într-un punct în care poți extrage concluziile necesare, faci comparațiile între elemente. Este un instrument foarte bun pentru a testa și valida idei, pentru a lansa prototipuri de produse, pentru a stabili direcții de comunicare. Îți permite să colectez feedback instantaneu de la posibilii tăi clienții.

Prețuri tipuri de campanii Google Ads: Search, Display, Video

1. Cost campanii Google Ads – de tip Search

La campaniile Google Ads de tip Search – căutare, licitez pentru o poziție cat mai bună la căutări, în partea de sus a paginii Google. Atât pe calculator cat și pe telefonul mobil scopul este să apară reclama ta în partea de sus la căutările relevante pentru publicul țintă. Obiectivul este ca oamenii să dea click pe reclamă.

La reclamele de tip Search licitezi pentru apariția la căutările efectuate pe Google. Eficiența acestor reclame vine din faptul că poți identifica intenția reală de a cumpăra produsele tale din modul în care oamenii caută. Iată câteva exemple relevante în acest sens. Dacă omul caută ”mașini Germania”, probabil că intenția este mai scăzută decât dacă el caută ”BMW second hand 2010 – 2015”. La o astfel de căutare pe Google probabil că intenția este mai serioasă, persoana este mai aproape de momentul achiziției.

Decizia de a licita pe cuvintele cheie sau nu depinde de bugetul inițial disponibil. Bineînțeles că ideal ar fi să licitezi și pe cuvinte cheie generale, dar și pe cuvinte cheie specifice, însă este o decizie de buget disponibil. În lipsa unui buget mare disponibil, singura soluție este să te concentrezi pe cuvintele cheie valoroase care să includă și intenția de achiziție.

Reclamele Google Ads de tip search funcționează pe principiul licitației. Pe aceleași cuvinte cheie sunt mai multe firme care licitează pentru apariția reclamelor în același timp. Locurile de reclamă sunt limitate, așa că va câștiga cine licitează cel mai mult. Costul tău de reclamă depinde direct de ceea ce licitează competitorii tăi.

Câștigă cel care licitează cel mai mult, dar și cel despre care Google consideră că are un site ce oferă ceea ce caută persoana care a tastat căutare. Acest lucru se realizează prin intermediul scorului de calitate Google Ads despre care vom povesti puțin mai târziu.

Iată câteva exemple de costuri de reclamă pe click la căutările Google:

 • cazare Mamaia – 0,66 lei / click
 • masina electrica noua – 2.06 lei / click
 • scaune lemn – 1,51 lei / click
 • biciclete copii – 1,31 lei / click
 • servicii contabilitate – 14,67 lei / click

Mai exact, pentru o persoană care caută expresia ”cazare Mamaia” pe Google și dă click pe reclama ta, vei plăti aproximativ 0,6 lei. Costul acesta este anunțat de la început transparent de către Google.

În timp, costul acesta de reclamă Google Ads poate evolua. Dacă nu mai sunt firme care licitează, costul scade. Dacă apar mai mulți competitori care să facă reclamă, costul va crește. Cel mai frecvent se întâmplă ca acest cost de click la reclame de tip căutări să crească de la lună la lună și de la an la an.

2. Cât costă campaniile Google Ads Display, cu bannere

Reclamele de tip Google Ads Display sunt reclame afișate pe diverse website-uri prin intermediul Google, cu conținut furnizat de tine în platforma Google Ads. Reclamele pot fi formate din texte, video-uri și bannere.

Reclamele de tip banner sunt afișate într-un mediu online foarte aglomerat. Apar pe website-uri pe care mai există multe alte reclame de la diverși furnizori, poate chiar competitori de-ai tăi. Zgomotul online este foarte puternic, de aceea îți trebuie o idee foarte bună de reclamă pentru a ieși în evidență, ca să ai șanse să te faci remarcat și oamenii să rețină reclama ta.

Costul este determinat de mai multe criterii, cum ar fi website-ul pe care apare reclama – website-uri mai mari și mai cunoscute vor avea un cost de reclamă mai mare. Modul de targhetare – dacă te adresezi unei nișe exclusiviste, costul de reclama ar putea fi mai mare. Domeniul de activitate – acesta determină de fapt concurența de la reclame. Aceste reclame apar pe toate siturile care acceptă reclame de la Google inclusiv pe YouTube ca banner.

Și în sistemul de reclame furnizat de Google Display costul de reclamă depinde de numărul de firme care își fac promovare online la un moment dat. Reclamele de tip Google Ads Display pot fi de mai multe tipuri: text, banner, video, ceea ce-ți permite să exprime într-un mod creativ mesajul de marketing.

Iată câteva exemple de costuri reprezentative de reclamă pe care să le iei în considerare:

 • 0,15 lei pentru 1.000 de afișări ale reclamei tale la servicii turistice pe diverse site-uri
 • 0,31 lei pentru click pe reclama ta la produse de curățenie.

3. Cost reclame campanii Google Ads de tip produse – Shopping Ads

Reclamele Google Ads cu produse se numesc Google Shopping Ads. Este tot o reclamă ce apare la căutări și afișează la rezultate produsele tale, cu fotografii și prețuri. Costul de reclamă este dat și aici de sumele licitate de competitorii tăi – concurența pe cuvintele cheie. Pe unele produse căutate costul pe click poate fi mare, chiar 5 – 10 lei pe click iar pe alte tipuri de produse nici nu există reclame așa că va fi un cost foarte mic.

Acest tip de reclamă include imaginea produsului, preluată dintr-un fișier de tip tabel sau din feed-ul de produse.
Iată câteva costuri la click pentru reclamele cu promovare Google products:

0,4 lei pe click pentru o campanie Google Ads Shopping la sucuri naturale

4. Cost reclame cu Google Ads de tip remarketing

Campaniile Google Ads de remarketing permit retarghetarea cu reclamă a vizitatorilor website-ului tău și a celor care au efectuat activități acolo. Cele mai frecvente modalități de crearea unei audiențe de retarghetare:

 • Vizitatori website – cei care au intrat pe website, pe oricare din pagini, aceasta fiind o audiență destul de generală.
 • Vizitatorii anumitor pagini de produse – li se afișează exact acele produse vizitate. Aici trebuie să încarci feed-ul de produse către Google, ca să aibă de unde prelua aceste imagini și prețuri.
 • Vizitatorii unor anumite pagini care nu au ajuns și pe o altă pagină din website. Exemplu: cei care au vizitat descrierea unui eveniment organizat de tine dar nu au completat și formularul de contact, semn că nu s-au înregistrat.
 • Vizitatorii care au stat un timp anume pe website – înseamnă că există un interes deosebit pentru produsele prezentate.

Pentru toate aceste categorii de vizitatori poți crea oricâte reclame vrei și apoi să le afișezi preferențial. Aceste reclame Google Ads pot fi de tip banner, poziție mai sus la căutări și de tip feat de produse. Să-i se afișeze exact produsele de care este interesat.

Iată câteva exemple de costuri pentru reclamele de remarketing:

0,4 lei cost Google Ads pe click pentru reclame afișate doar către vizitatorii unui website de oferte turistice în Delta Dunării

Succesul acestor campanii de Remarketing vine din doi factori:

 1. oamenii sunt în general nehotărâți și nu știu de unde vor să cumpere
 2. oamenii sunt bombardați cu reclame din toate părțile. De aceea este util să le reamintești de produsele tale și să întărești prezența de brand prin campanii de marketing.

5. Campanii de reclamă video YouTube

La campaniile de reclamă Google Ads pe YouTube, plătești pentru afișarea reclamei video timp de minimum 5 secunde . Videoclipul este încărcat pe YouTube, apoi este selectat pentru promovare în Google Ads și se va difuza pe YouTube către publicul țintă.

Iată câteva exemple de costuri de reclame YouTube, la mia de afișări:

 • 4,1 lei pentru 1.000 de afișări de minimum cinci secunde ale unui film de reclamă pe YouTube.

Recomandări și sfaturi pentru eficientizarea costurilor de reclamă Google AdWords

“Știu sigur că jumătate din banii investiți în marketing sunt irosiți, problema este că nu știu care jumătate și nici nu pot afla.” Acest citat foarte celebru în marketing devine real dacă nu ai implementat un sistem de urmărire a conversiilor.

Conversie = acțiune pe care un utilizator o efectuează în website și prin care ne atingem astfel obiectivele de marketing și de vânzări. Conversia poate fi o vânzare efectuată, o înscriere la un eveniment, o descărcare a unui document, o rezervare, o înscriere la un curs sau la un seminar online. Prin măsurarea corecta conversiilor înțelegem să-i permitem lui Google să știe când și ce utilizatori au efectuat acțiunile care ne îndeplinesc nouă obiectivele de marketing. Astfel, avantajul este că vei știi ce cuvinte cheie și ce campanii îți aduc cele mai bune rezultate de marketing. Fără conversiile instalate este ca și cum pleci la drum noaptea cu un far stins.

Conversii Google Ads

Cele mai bune sunt conversiile la care urmărim nu doar achiziția, ci și valoarea achiziției. Astfel, poți să urmărești cu precizie și știi câți bani, ce vânzări ți-au adus campaniile, reclamele și cuvintele cheie. Extragem astfel rapoarte de tip Return on Investment (ROI) pe toate aceste dimensiuni menționate – cuvinte cheie, reclame. Știi, despre fiecare leu investit, ce vânzări ți-a adus prin Google.

Calitatea traficului venit din canalele de Google Ads

În primul rând, cum măsurăm calitatea traficului de pe Google? Prin următorii indicatori: conversii, durata petrecută pe website, numărul paginilor vizitate, rată de ieșire din website – ”bounce rate”.

La campaniile de tip Search pe Google Ads – căutare, este cea mai bună calitate a traficului. Calitatea traficului este diferită de la un canal la altul, de la Search (Căutare pe Google Ads) la Display și Video. Chiar și în cadrul unei singure campanii poate să varieze calitatea vizitatorilor.

 • La campaniile Google Search, unde este costul cel mai mare pe click, avem și cea mai bună calitate a traficului. Aici este vorba de utilizatori care apriori click-ului pe reclamă au efectuat o acțiune care dovedește interesul lor activ în produsele respective. Ei au căutat în direcția respectivă, au tastat o căutare pe Google, așa că este normal să îți ofere trafic de calitate.
 • Calitatea traficului venit din reclamele Google Display – de tip banner scade față de cea de la Search. Uneori se întâmplă că utilizatorii dau click din greșeală pe reclame, de multe ori înțeleg greșit despre ce este vorba și de fapt nu îi interesează produsele sau serviciile respective. Ceea ce obții prin costul mult mai redus de reclamă este anulat de calitatea mult mai scăzută a traficului. Pur și simplu foarte mulți vizitatori ies fără să facă ceva pe website, ceea ce se contorizează la traficul de tip ”bounce”.

Metode de stabilirea costurilor în campaniile Pay Per Click – PPC Google Ads

În funcție de tipul de reclamă Google Ads există mai multe modalități de stabilire a costurilor. Sistemul Google Ads este destul de flexibil și poți alege ceea ce este mai potrivit.

Variante de costuri de reclamă Google Ads

 • Cost pe click – plătești pe click efectuat, adică pentru vizitatori veniți in website.
 • Cost pe mia de afișări, CPM. Plătești pentru 1.000 de afișări. Se aplică la reclamele de tip Banner.

Mai important decât modelul de stabilire a costurilor de reclame Google este modul de optimizare a lor – costuri de reclamă. După ce campania rulează o perioadă, o poți introduce în algoritmul de optimizare Google. Optimizarea înseamnă că Google va afișa reclamele către cei care sunt predispuși să efectueze acțiunile stabilite de tine ca fiind obiectivele de marketing. Ai ca obiectiv click-ul? Va afișa reclamele către utilizator despre care Google știe ca de obicei fac click pe reclame. Ai ca obiectiv conversiile? Va afișa reclamele către utilizator despre care Google știe că de obicei convertesc în clienți.

evolutie cost google ads pe zile

Prin intermediul căutărilor pe Google ajungeți la potențialii clienți exact în momentul în care iau în calcul o achiziție și le furnizați informații exact când le caută. Niciodată nu am avut acces la astfel de informații remarcabile despre potențialii clienți. Știm ce caută (și ceea ce nu caută). Știm cum cumpără și cum cumpără. Putem să află chiar și unde se uită pe fiecare pagină.

Vanessa Fox, autoarea cărții Marketing in the age of Google: a non technical guide to search engine strategy

Tipuri de reclame Google Ads și costul lor real

Costul de reclamă pe Google Ads este legat de criterii precum – concurența, website-uri pe care se afișează sau public țintă. Costul de reclamă NU depinde direct de tipul de reclamă.

Principalele tipuri de reclame Google Ads:

 • Reclame de tip text. În special la căutări, dar pot apărea ca mesaj și pe diverse website-uri, în contul de Gmail sau chiar pe YouTube.
 • Bannere. Sistemul Google Ads îți permite să încarci tu aceste reclame de tip banner pe diverse formate și să plătești pentru afișarea lor
 • Text și banner în combinație. Acesta este un format recomandat, cu rezultate foarte bune. Algoritmul Google, la care se lucrează de foarte mult timp și se dezvoltă pe zi ce trece, creează combinații de reclamă între imagini și text ținând cont de spațiul disponibil, de context și de ceea ce vede că funcționează. Le va afișa cum știe el mai bine și îți furnizează un raport foarte interesant cu privire la cele mai performante imagini și texte.
 • Video. Se afișează în special pe YouTube, dar nu numai. Atrag foarte bine atenția dar este esențial să livrezi conținut atractiv, interesant vizual. Când văd un film, oamenii se așteaptă la ceva de impact.
 • Produse. Afișează prin Google AdWords lista de produse cu fotografie, nume și prețuri.

Promovarea Google Ads reprezintă setul de acțiuni, campanii, reclame afișate prin intermediul sistemului de reclame Google, către vizitatori targetați, în scopul îndeplinirii obiectivelor de marketing și de vânzări. Campaniile sunt administrate cu ajutorul platformei centralizate Google unde sunt adunate toate aceste date.

Ce este promovarea prin Google Ads?

Construirea bugetului de reclamă în promovarea Google AdWords

Google Ads oferă avantajul unor costuri foarte transparente de reclamă, care-ți permit să-ți construiești un buget precis. Ideal ar fi să știi rata de conversie a website-ului tău. Adică: din câți clienți fac click pe reclamă și ”trec pragul prăvăliei”, câți convertesc în client adică și ”cumpără”. Rata de conversie este destul de volatilă, dar ar trebui să o cunoști – măcar pe termen lung.

Cu ajutorul acestor informații, îți poți face o bugetare. Google ofera o estimare a costurilor de reclamă. Pentru costurile de click apelez la instrumentul Google – Keyword Tool. Recomandarea mea este să folosești în tandem instrumentele Google și instrumentele de monitorizare trafic tip Google Analytics.

Trebuie ținut cont că pentru anumite căutări sunt jucători care licitează cu reclame de dimineață până noaptea, iar pe alte cuvinte sunt puțin cu reclamă . Google are un algoritm de rotație al reclamelor, astfel încât vine la un moment dat și rândul reclamelor tale.

Scorul de calitate Google Ads

Este foarte important să înțelegem obiectivul pe termen lung al companiei Google în ceea ce privește căutările.
Obiectivul lor, atât în ceea ce privește căutările și rezultatele organice dar și căutările și rezultatele cu reclamă, este să ofere utilizatorului lucrurile pe care acesta și le dorește. Astfel, la reclame, Google oferă scoruri de calitate website-urilor în funcție de experiența utilizatorului. Da, Google dorește să câștige bani, Dar și să țină utilizatorii aproape de motorul de căutare. De aceea, Google va afișa sus reclamele la website-uri cu scoruri de calitate bune. Prin scorul de calitate, Google încurajează siturile care oferă o experiență relevantă utilizatorului. Trebuie ca termenii cheie, reclamele și experiența de pe website să fie aliniate astfel încât să crească scorul de calitate și să scadă costul pe click.

Cum afli costurile de promovare Google AdWords înainte de lansarea campaniei

În Google Ads există posibilitatea de a realiza un research cu privire la costuri. Opțiunea se numește Google Keyword Planner. Introduceți căutările cheie și aflați un cost destul de precis. Tipurile de costuri obținute cu ajutorul acestui instrument sunt:

 • Costuri pentru plasarea reclamei Google Ads pe primul loc pe prima pagină la căutări
 • Cost pentru plasare reclamei în prima parte a căutărilor. Evident acest cost este mai mic decât cel menționat mai devreme.
 • Cost pentru plasarea reclamei undeva în prima pagină. Acesta este și mai mic decât cele de mai devreme.
 • Obții costurile inițiale din Google Ads Keyword Planner, dar recomandarea mea este să urmărești periodic aceste costuri manual. Costul Google AdWords este dinamic, se stabilește în jurul unei licitații constante cu alți jucători și poate varia.

Secrete pentru obținerea costurilor reduse la promovarea Google Ads

Încă de la planificarea primelor campanii, vom lua în considerare și vom avea ca obiectiv găsirea acelor cuvinte cheie și a reclamelor astfel încât costurile să fie cele mai bune. Secretul este ca la o perioadă de rulare de unu – două săptămâni să încerci să faci o acțiune de ajustare. Poți să anticipezi destul de bine reacțiile oamenilor la reclame și să faci o planificare în consecință. Există un factor de surpriză inevitabil, reacția este puțin diferită față de cum ai planificat și de aceea este important să efectuezi o analiza și să corectezi.

Experimentez. Încerc și testez diverse idei. Și în Google Ads se potrivește zicala: socoteala din târg nu se potrivește cu cea din târg. Da, îți planifici acțiunile, dar în târg lucrurile sunt putin diferite. Testez diverse variante.

Abordare pragmatică. Uneori, Google încearcă să-ți propună diverse cuvinte cheie pe care oamenii dau click, dar nu sunt neapărat valoroase din punct de vedere conversii.

Urmărește conversiile pe între funnel-ul de achiziții. Oamenii de obicei au mai multe vizite pe un website până achiziționează un produs sau serviciu. Toate aceste vizite pe website sunt foarte importante. Poate fi o vizită de descoperire, apoi o vizită de clarificare și apoi chiar o vizită de achiziție. Tehnologia Google permite să urmărești vizitatorul pe durata tuturor vizitelor sale și să extragi aceste informații.

Urmărirea conversiilor este un pas obligatoriu pentru eficiența reclamelor dar este un pas pe care trebuie să-l faci conștient de anumite aspecte importante. Atunci când îi declară lui Google care sunt conversiile tale, fii sigur că Google va încadra utilizatorul în diverse categorii de interese, cu conversii efectuate. Informațiile vor fi folosite mai departe în beneficiul competitorilor tăi sau al altor firme din același domeniu de activitate. Cei care sunt conectați cu contul de Gmail și plasează o comandă pe website-ul tău, vor fi încadrați in categoria clienților pentru produse precum cele pe care le livrezi tu. Spre exemplu, fii sigur că un client care cumpără servicii de învățare călărie ponei va fi încadrat la categoria – oameni interesați de cursuri de călărie ponei de către Google. I se vor afișa reclame de la firme interesate să se promoveze către persoane interesate de aceste servicii. Este de reținut faptul că în reclamele Google pe deoparte folosești din informații și pe de altă parte transmiți date transmiți date către Google.

Evoluția istorică a reclamelor Google Google AdWords

Reclamele Google Ads s-au numit înainte Google AdWords. Acesta este termenul mai cunoscut, AdWords. Se numea, AdWords, pentru că majoritatea reclamelor erau legate la început de cuvintele cheie de la căutările pe Google. Erau reclame de tip text, la căutări legate de cuvinte. Au evoluat și s-au modificat. Acum, reclama la căutarea de cuvinte cheie este doar una din multitudine de tipuri de reclame. Acesta este un tip de produs Google lansat de la începuturile companiei. A fost lansat în anul 2000. În urmă cu 10 ani, abordarea unui manager de marketing era diferită față de cea de azi. Știa că pentru promovarea la search lucrează cu Google și pentru reclamele de tip banner merge la diverse website-uri. Între timp, Google Ads a evoluat și a ajuns să acapareze și piața reclamelor cu banner. Plat
Reclamele Google Ads sunt legate de căutările efectuate de oameni pe Google și de vizitele făcute pe website, astfel că volumele sunt cu adevărat impresionante.

Campanii Google Ads – Statistici cheie

 • Peste 63.000 căutări sunt efectuate pe Google în fiecare secundă.
 • 46% din cei care caută dau click pe reclamele Google Ads.
 • Lunar, site-ul Google este vizitat de 74,17 miliarde de ori.
 • 95.88% din căutările pe Google sunt formate din patru sau mai multe cuvinte.
 • Peste 70% din căutările pe Google sunt efectuate de pe telefonul mobil.

Te invit să discutăm despre noua ta campanie Google Ads. Ce întrebări despre costurile de promovare Google ai?