Promovare pe TikTok în România – Campanii de marketing de succes. Ghid complet pentru afacerea ta

De TikTok eu nu am auzit prea multe, se pot face campanii de promovare pe TikTok?”; ”TikTok e rețeaua aceea socială unde înregistrează și difuzează videoclipuri copiii”; ”TikTok este o aplicație pe telefon în care intră puștii la școală și se uită la filmulețe ore în șir”.

Acestea sunt cele mai frecvente reacții auzite atunci când apar în discuție campaniile de reclamă pe TikTok. Vorbim despre o rețea de socializare cu peste 2 miliarde de descărcări la nivel mondial în Apple App Store și pe Google Play, cu 800 de milioane de utilizatori activi în lume și peste 2 milioane de utilizatori în România, în care oamenii petrec 50 de minute pe zi.

Acest articol va clarifica modul de funcționare a campaniilor de reclamă pe TikTok și va răspunde la întrebările pe care le-ai putea avea. Când merită și când nu merită să-ți faci reclamă pe TikTok? Care e faza cu TikTok de a ajuns și armata română să aibă cont aici? Ce trebuie să știi despre promovarea pe TikTok?

tiktok logo international

Campaniile de promovare și reclamă pe TikTok: Avantaje și dezavantaje

TikTok este o rețea de socializare lansată în anul 2017, creată de compania chinezească ByteDance din Beijing. Un motiv pentru care oamenii de marketing și proprietarii de afaceri nu prea știau ce este cu TikTok este că firma care deține TikTok a fost foarte zgârcită în dezvăluirea de date statistice despre utilizatori până în urmă cu câteva luni: număr de utilizatori, țări, timp petrecut pe TikTok. Se știa că este o aplicație mai ciudată, cu videoclipuri scurte, în care intră tinerii.

Noi cei care ne ocupăm de marketingul produselor, suntem foarte interesați de cifre, acestea sunt cele mai importante: cărui public te adresezi cu campania, ce interacțiuni vei avea și la ce costuri. Exact la acești parametri cheie TikTok se poziționează foarte bine. Costul pe interacțiune este redus la TikTok, ceea ce este foarte important.

Campaniile de promovare pe TikTok – statistici cheie despre utilizatori și aplicația de mobil

 • Primul anunț despre utilizatorii TikTok a venit la un an de la lansare: 500 de milioane de utilizatori la nivel mondial.
 • Aplicația TikTok de pe iOs are 4,7 stele din 5, iar pe Android are 4,3 stele. Este aplicația de pe locul #1 în sistemul Apple la categoria Divertisment, peste Netflix sau HBO Go.
 • Cei mai mulți utilizatori sunt copii între 13 și 24 de ani.
 • 56% din utilizatori sunt bărbați și 44% femei.
 • 43% din utilizatorii TikTok sunt din India.
 • Rețeaua socială este disponibilă în 155 de țări, inclusiv România.
 • Peste 800 de milioane de utilizatori activi la nivel mondial.
 • 66% din utilizatori au sub 30 de ani.
 • Utilizatorii petrec în medie aproximativ 50 de minute pe zi pe TikTok. Peste 90% din utilizatori intră de mai mult de o dată pe zi. În medie, se conectează de 8 ori pe zi pe TikTok.
 • Sesiunea medie de utilizare este de 5 minute.
 • Primul anunț public al rețelei de socializare a fost că au ajuns la 500 milioane de utilizatori.
 • În America, 89% din afaceri au prezență pe Facebook și doar 4% pe TikTok.
 • În China, aplicația poartă numele Douyin.

Ce este TikTok și cum funcționează promovarea pe TikTok

TikTok este o platformă de social media care le permite utilizatorilor să creeze și să distribuie scurte filmulețe cu muzică, filtre și texte. Aplicația TikTok este disponibilă atât în sistemul Apple iOs cât și în sistemul Google Android. Fiind o aplicație chinezească, a fost lansată prima oară în China sub numele Douyin. În China și-a păstrat acest nume. Din anul 2017 a fost lansată și pentru piețele internaționale din afara Chinei.

Douyin și TikTok au același mecanism de funcționare, folosesc aceiași platformă dar sunt poziționate public ca fiind două rețele diferite. Douyin este o aplicație disponibilă doar în China, direct controlată de guvernul Chinei și de partidul comunist. TikTok este o aplicație internațională, prezentată publicului ca fiind independentă, fără legătură cu guvernul Chinei. Dar probabil că datele despre utilizatorii TikTok ajung pe aceleași servere. Poate că ai auzit despre aplicația Musical.ly, o altă platformă foarte populară în rândul adolescenților, această aplicație a fost achiziționată de TikTok în anul 2018.

@a.thunder

Behind the scenes! #tiktokromania go check the original video 😉

♬ original sound – a.thunder

TikTok este o aplicație în care lucrurile se desfășoară într-un ritm alert, este o bogăție de sunete, imagini și video-uri. Utilizatorul nu trebuie să apuce să se plictisească, trebuie ținut în alertă. Din prima secundă în care te-ai conectat, încep să se difuzeze video-uri și este foarte ușor să dai Like. Dacă nu îți place ceea ce vezi, schimbi videoclipul și cauți să vezi altceva.

Utilizatorii de TikTok recunosc faptul că utilizarea acestei rețele sociale provoacă dependență. Intri să vezi un videoclip și te trezești că ai petrecut mult mai mult timp aici decât ți-ai propus.

Videoclipurile pe TikTok au între 5 secunde și 1 minut și sunt o formă foarte facilă de divertisment consumat rapid. Când te plictisești la școală, acasă sau în drumul spre serviciu te conectezi pe TikTok să-ți umpli timpul și să vezi ce mai e nou.
Prin utilizarea # hashtag-urilor la încărcarea conținutului pe TikTok, utilizatorii se folosesc de subiectele altor postări pentru a-și face postările proprii cât mai ușor de găsit.

TikTok vs restul rețelelor sociale

TikTok nu își ascunde ambițiile: a intrat în competiție directă și cu Facebook și cu Instagram și cu Youtube. Deja TikTok a depășit LinkdeIn, Twitter, Pinterest sau Snapchat ca număr de utilizatori și vizează să se apropie de valorile Facebook. În anul 2019, aplicația TikTok a fost mai descărcată decât Facebook și Instagram. Este aplicația din AppStore cu cea mai rapidă creștere la numărul de descărcări. Acest lucru trebuie privit în context. Motivul pentru care au depășit Facebook și Instagram la ritm de descărcări noi pe lună trebuie interpretat prin faptul că TikTok are deocamdată un număr mult mai mic de utilizatori, așa că este loc de creștere. Fb și Insta au deja o bază stabilă de utilizatori.

Ce fac utilizatorii pe TikTok în România și cum poți folosi acest lucru pentru promovarea produselor tale?

Pe TikTok, tinerii se uită la filmulețe realizate de alți colegi de-ai lor sau la creațiile influențărilor, ale celor cu zeci de mii de urmăritori. Sunt oameni care doar cu acest lucru se ocupă, creează conținut pe TikTok și pot ajunge la zeci de mii de urmăritori sau chiar mai mult.

Se poate spune că TikTok a înțeles generația tânără, i-a înțeles pe copii și adolescenți mai bine decât alte rețele sociale și au construit o rețea socială adaptată. Le oferă utilizatorilor mijloace să:

 • Creeze rapid video-uri cu glume.
 • Cânte sau să dea din gură și să se audă altă melodie.
 • Să se exprime creativ.
 • Să nu fie cenzurați sau restricționați în nici un fel.
 • Să aibă rețeaua lor, a tinerilor, în care adulții să pătrundă foarte puțin.

Dacă Facebook și Instagram au fost invadate de adulți, pe TikTok este spațiul copiilor și adolescenților.

”Provocările” TikTok – instrument eficient de promovare

Pe TikTok sunt foarte populare provocările – ”challenge”-uri. Știi când în copilărie spunea un isteț: ”pariu că nu reușești să nimerești cu piatra în geamul acela?”. Și apoi toți copiii încercau să facă acest lucru, să se ridice la înălțimea provocării? Așa este și pe TikTok acum, apar tot soiul de provocări video. Printre cele mai populare provocări TikTok se numără:

 • Raindrop challenge a avut aproape 1 miliarde de vizualizări.
 • Provocarea tumbleweed – 8.000 de videoclipuri cu 9 milioane de vizualizări.
 • Cowboy challenge – provocarea era să te filmezi îmbrăcat în cowboy.
@andragoganro

Am vazut trend-ul asta pe tiktok si am zis sa il fac in romana 😂 facem si partea a -2-a? @lemnaruiulian

♬ sunet original – andragoganro

Promovare TikTok în România – variante de campanii

Sunt trei variante de promovare TikTok:

 • Îți creezi propriul cont de TikTok pe care difuzezi creațiile proprii. Sponsorizezi creațiile și încerci să dezvolți canalul propriu. Conținutul video trebuie adaptat acestei rețele, modului în care oamenii folosesc TikTok.
 • Colaborezi cu unul sau mai mulți influențări pentru promovarea brandurilor tale. În funcție de numărul de urmăritori ai influencer-ilor și de tipul de campanie, plătești pentru promovarea produselor tale de către utilizatorii respectivi.
 • Sponsorizezi diverse provocări – challenge-uri și folosești # propriu pentru a promova produsele.
TikTok promovare Romania - ce obiectiv va avea campania ta de ads?

Tipuri de promovare pe TikTok în România. Ce campanii de marketing poți desfășura

Campaniile de reclama pe TikTok pot avea unul din cele cinci obiective de promovare disponibile. Va trebui să alegi, la crearea campaniei, obiectivul dorit:

 • Reach – Afișări. TikTok va servi utilizatorilor reclamele campaniei astfel încât să se afișeze la cat mai multe persoane.
 • Trafic – Clickuri. TikTok va arăta reclamele în special celor predispuși să dea click pentru a vizita website-ul tău.
 • App Install. TikTok va arata reclamele astfel încât să maximizeze instalările aplicației tale mobile.
 • Video views. TikTok va expune conținutul video către cat mai multe persoane.
 • Conversii. Prin algoritmul TikTok, reclama va fi afișată către cei despre care TikTok crede că au cele mai mari șanse să efectueze conversii pe website-ul tău. Pentru a alege acest obiectiv de reclamă, trebuie să fii pregătit să-i oferi lui TikTok acces la conversiile din website.

Bugetul de reclamă pe TikTok este de minimum 50 $ pe zi.

TikTok promovare stabilirea bugetului zilnic

Targetarea publicului țintă oferă diferite posibilități de segmentare foarte utile. TikTok nu are totuși încă rafinamentul Facebook în stabilirea publicului țintă pentru campanii, astfel încât ai de ales între următoarele criterii de segmentare:

 • Țară și oraș
 • Vârsta: aici este interesant că poți alege categoria 13 – 17 ani, pe care nu o mai găsești pe o altă rețea socială.
 • Sexul.
 • Limba vorbită.
 • Categorii de interese – aici este o listă de 30 – 40 de categorii diferite din care să alegi: sport, haine, turism, animale de companie etc
 • Sistemul de operare al telefonului mobil.
 • Tip de rețea folosită.
TikTok promovare Romania - cost pe click

Detaliile tehnice ale filmelor încărcate pentru promovarea pe TikTok sunt următoarele:

 • Fie filme format MP4, mov, mpeg, Avi sau gif.
 • Fie video realizat din fotografii statice.
 • Formate: 16: nouă , unu: unu , nouă: 16.
 • Durata între 5 și 60 de secunde

Bonus de reclamă la promovarea pe TikTok

TikTok oferă afacerilor bonusuri de bun venit neegalate de nicio altă rețea socială. Poți să primești credit de promovare TikTok de până la 2.000 dolari! Bonusul se acordă pe etape – primești o sumă la deschiderea contului și apoi pe măsură ce cheltui din banii tăi.

Recomandare: asigură-te că primești acest bonus de reclamă la deschiderea contului pe TikTok și te poți juca în liniște pe banii. Sigur vei avea nevoie de o perioadă în care să testezi conceptele și variantele de reclamă.

Oricum, pe măsură ce firmele își deschid contul de reclamă TikTok, probabil că acest bonus inițial va scădea mult în valoare.

Pentru promovare TikTok iti oferta pana la 2.000 de dolari in credit de reclama

Adaptarea conținutului de marketing la cerințele promovării pe TikTok

Conținutul publicat pe TikTok trebuie adaptat acestei rețele sociale, modului în care se consumă conținutul de către utilizatori. Principiile clasice ale creării reclamelor video de impact rămân valabile și pe TikTok. David Ogily, supranumit părintele publicității, a enumerat principiile pentru realizarea reclamelor performante:

Umorul. Analizele factoriale arată că umorul poate să vândă. Dar trebuie să vă previn că foarte, foarte puțini pot scrie spoturi cu adevărat amuzante. Frânturi de viață. În aceste spoturi, un actor se ceartă cu altul despre meritele unui produs, într-un cadru care aproximează viața reală. Demonstrațiile. Demonstrațiile care arată cat de bine acționează produsul tău sunt peste medie în capacitatea de convingere. Demonstrațiile nu trebuie să fie plictisitoare . Problema și soluția. Arăți privitorului o problemă pe care o cunoaște bine și apoi îi arăți cum poate produsul tău să o rezolve. Noutăți. Clipurile care conțin noutăți sunt peste medie. Produsele, ca și ființele omenești, atrag cea mai mare atenție atunci când sunt nou născute. Emoțiile. Cercetătorii nu au găsit încă un mod de a cuantifica eficacitatea emoției. Dar spoturile cu un conținut mare de nostalgie, emoție și chiar sentimentalism pot fi foarte eficiente.”

David Ogilvy, despre reclamele video
Stabilirea publicului tinta la promovarea pe TikTok

Promovare TikTok – a devenit această platformă #1 în România?

În 2022 și 2023, rețeaua socială TikTok a câștigat o popularitate foarte mare în România, iar acest lucru se reflectă în numărul tot mai mare de utilizatori care se alătură platformei. În anul 2023 există premisele ca TikTok să depășească Facebook ca număr de utilizatori în România, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă în comportamentul utilizatorilor de internet din țara noastră. TikTok a reușit să atragă atenția adolescenții și publicul tânăr prin caracteristicile sale inovatoare, cum ar fi clipurile video scurte și ușor de consumat, filtre și efecte speciale. Această creștere a popularității TikTok este un semnal clar pentru celelalte rețele sociale să se adapteze la noile preferințe ale utilizatorilor pentru clipuri video, astfel încât să rămână relevante și competitive.

Copiii și adolescenții aleg să vizioneze clipuri video scurte pe TikTok în defavoare altor rețele din mai multe motive. Platforma TikTok oferă o varietate mare de conținut, astfel încât utilizatorii să poată găsi întotdeauna ceva interesant de urmărit. Formatul video scurt este perfect pentru atenția scurtă a copiilor și adolescenților și permite consumul rapid de content video. Platforma TikTok oferă posibilitatea de a descoperi și de a împărtăși conținut cu prietenii, ceea ce este important pentru adolescenții care doresc să se simtă conectați și să împărtășească experiențele lor cu alții. Dar punctul forte al TikTok este algoritmul platformei, ce personalizează fluxul de conținut pentru fiecare utilizator în funcție de preferințele lor, ceea ce face experiența cu adevărat relevantă și interesantă pentru adolescenți.

Se potrivește promovarea pe TikTok brandurilor mele?

Iată o listă de întrebări la care ar trebui să te gândești în evaluarea deciziei de a porni prima ta campanie de promovare pe TikTok.

 • Cat de importanți sunt tinerii în mixul de marketing pentru promovarea produselor mele?
 • Se potrivesc produsele mele realizării unor materiale video cu melodii suprapuse, așa cum sunt cele atât de populare pe TikTok?
 • Toate postările de succes pe TikTok au ca subiect persoane care dansează, vorbesc, cântă. Dacă începi să te promovezi pe TikTok care vor fi acele persoane? Cine va realiza conținutul video pentru tine?
 • Cum aduci produsele în contextul materialelor video de pe TikTok? Ești gata să accepți să Îți asociezi imaginea cu o rețea socială în care utilizatorii se exprimă liber fără cenzura și unde este plin de înjurături?

Reticența de până acum a oamenilor de marketing la folosirea rețelei sociale TikTok a venit și din lipsa de informații comerciale despre volumul de utilizatori al TikTok. Compania chineză care a creat rețeaua nu a dezvăluit prea multe informații despre TikTok. Se știa doar că e o aplicație cu videoclipuri scurte, în care intră în general tinerii. Până la urmă, noi cei care ne ocupăm de promovarea online a produselor suntem interesați de cifre: ce impact au campaniile. Costul per interacțiune este foarte redus în acest moment pe TikTok. Important este ce faci cu interacțiunea respectivă, cum o transformi în rezultate pozitive pentru brandul tău.

Chiar dacă deocamdată dorești doar să studiezi aplicația, nu să dai drumul la o campanie, tot sunt anumite lucruri pe care te invit să le faci pe TikTok.

În primul rând, descarcă aplicația pe telefon și vezi ce se întâmplă acolo. Explorează galeria de melodii, cântece, sunete pe care le poți aplica înregistrărilor video. Dacă dai din buze exact cum este vocea pre-înregistrată, efectul obținut este destul de interesant.

Ai întrebări despre promovarea pe TikTok?

Ce întrebări ai despre promovarea pe TikTok, despre campaniile de succes și bugetele de reclamă? Te invit să îmi scrii fie folosind zona de comentarii de mai jos, fie să îmi trimiți un email la adresa alexandra@alexandranedelcu.ro. Mult succes!

22 de comentarii

 1. Buna Alexandra,

  Cred că acesta este cel mai detaliat articol în limba română și apreciez timpul și efortul depus pentru redactarea lui. Eu dețin un post de radio online pe o nișă unică în România, mă axez pe #EDM , muzică de festival în principal, fără piese comerciale cum sunt pe la alte posturi.

  Cum crezi că m-aș putea promova ok pe Tik Tok, cam ce buget va fi necesar de alocat ? Poți rula reclame și fără a deține un SRL propriu zis ca pe Google Ads ? Audienta TikTok e fix targetul meu de vârstă 🙂

  Mersi!

  Apreciază

  1. Multumesc pentru mesaj si pentru intrebari. Felicitari pentru ceea ce faci. Pentru promovarea TikTok Romania ai nevoie neaparat de un SRL. Trebuie sa deschizi o cerere de aprobare a contului de promovare catre biroul din Romania al TikTok. Doar dupa aceea vei putea desfasura campanii de reclama. Ca sa iti faci o idee, pentru afacerea ta, pretul de promovare pe TikTok il estimez la 4 – 5 lei pe 1.000 de afisari ale reclamei. Recomand sa mergi pe o strategie CPM, sa platesti la mia de afisari. PS. Cu ce te diferențiezi față de Dance FM?

   Apreciat de 1 persoană

 2. Foarte util ghidul de promovare TikTok, felicitari. Cred ca este momentul sa incepem si noi o campanie aici. Suntem o retea de dealeri de masini. Crezi ca putem folosi pe Tiktok aceleasi postari pe care le punem pe Facebook si Insta?

  Apreciază

 3. Salutare,
  Foarte interesant articolul.
  Am primit răspuns la solicitarea de creare a contului și nu acoperă România. Cum aș putea să mă promovez pe România?
  Mulțumesc!

  Apreciază

   1. Care sunt elementele de comunicare in aceasta aplicatie, sau le pot numi canale? Eu ma tot gandesc la diferitele tipuri de post-uri challange-uri music videos, dance etc…
    Nu reusesc sa ma lamuresc, mersi si btw foarte interesant!

    Apreciază

   2. Pentru promovare TikTok este nevoie de content video cu muzica. Scene foarte scurte și mixate alert. Mesaj simplu de înțeles, condimentat cu puțin suspans. Cam asta ar fi ideea!

    Apreciază

 4. Salut!
  Am incercat sa fac un cont de self service ads account pe Tiktok si nu stiu cum sa procedez, Romania nu este listata. Cum as putea proceda? Multumesc anticipat!

  Apreciază

  1. Buna. Pentru promovarea TikTok Romania ai nevoie neaparat de un SRL. Trebuie sa deschizi o cerere de aprobare a contului de promovare catre biroul din Romania al TikTok. Doar dupa aceea vei putea desfasura campanii de reclama. Trebuie insistat pe toate canalele oficiale TikTok de promovare. Pana la urma vei primi raspuns. Mentioneaza in mesaje si bugetul de reclama Tik Tok pe care vrei sa il aloci. Asa se misca lucrurile 🙂

   Apreciază

 5. Va rog dețin ap radio vechi pe Lampi și prin filmuleț video vreau sa le promoveze cum procedez ,doresc mesaj cu un Nr de telefon sa discut cu cineva competent,multumesc

  Apreciază

  1. Da, este o idee foarte bună de promovare TikTok, dacă selectezi influencerii potrivii pentru afacerea ta. Sunt influenceri TikTok cu foarte mulți urmăritori și cu tracțiune foarte bună, dar care nu au adus rezultatele dorite în campanii TikTok. Pur și simplu nu se potrivește publicul țintă cu produsele clientului. Pentru alte detalii despre promovarea pe TikTok, sunt aici!

   Apreciază

 6. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Din articolul acesta reiese ca as putea selecta o regiune anume din Romania unde as putea sa imi promovez afacerea, dar cand incerc sa promovez ceva, ma lasa sa selectez doar Tara nu si regiunea care ma intereseaza exact. Se poate selecta si regiunea?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s