ChatGPT în marketing – ce spune ”gura lumii” la câteva luni de la lansarea acestui instrument de inteligență artificială

”Ce este textul ăsta atât de alambicat, din care nu pricep mare lucru?! Zici că este scris cu ChatGPT. Ce sunt aceste idei, de unde le-ai scos?”. Aceste întrebări provin din discuțiile uzuale recente din domeniul marketingului, atunci mai multe persoane comentează texte, campanii și mesaje. La câteva luni de la lansare, a ajuns un fel de jignire în domeniul marketingului să spui că un text, un mesaj sau o campanie sunt la un nivel de par generate de ChatGPT. Acum nu mai spui că o campanie este slabă, nu mai spui că un mesaj e copiat cu copy-paste din afară, ci îți exprimi ironia printr-o întrebare: ”e cumva scris de ChatGPT?!”. În ”lumea reală”, dincolo de promisiunile pompoase ale creatorilor ChatGPT, acest instrument de inteligență artificială are o aplicabilitate limitată.

Chat GPT în marketing. Poate să ajute un specialist cu experiență?

Dacă trebuie să te ocupi de campaniile de marketing ale unui produs sau brand, probabil că ești în unul din următoarele roluri: manager, consultant de marketing, agenție de marketing, director de marketing, specialist marketing, product manager sau director general. În nici un caz nu are cum să cunoască ChatGPT brandul tău, produsele tale, mai bine decât tine.

ChatGPT in marketing poate să genereze idei de postări, mesaje, reclame sau campanii, dar acestea sunt la un nivel general. Oricine este într-unul din rolurile menționate mai devreme își cunoaște mult mai bine produsul, clienții, modul de utilizare precum și beneficiile obținute prin utilizarea produsului, decât ChatGPT. Sigur, poate să fie o idee bună să ceri și inteligenței artificiale să îți genereze idei, subiecte sau chiar sloganuri și apoi să le parcurgi cu atenție să vezi că poate este ceva la care tu nu te-ai gândit.

Cu toate acestea, nu are de unde să producă ceva spectaculos și original ChatGPT. Dacă ți se pare că ideile de marketing generate de ChatGPT sunt foarte valoroase, înseamnă că mai ai de lucru să îți înțelegi piața, consumatorii și beneficiile. Recomandarea mea, în această situație, este să iei decizia de a realiza un inventar actualizat al avantajelor produsului tău, al modului în care clienții îl folosesc și al beneficiilor obținute de aceștia. Aceasta este sursa reală pentru postări și campanii: produsul tău, utilizarea lui și întrebările clienților despre el. Dacă ai clare aceste elemente, ChatGPT nu te mai poate ajuta.

Propunere de slogan de marketing de la ChatGPT

Utilizarea ChatGPT în marketing

Eu nu exclud că poate fi ok să ”ceri un punct de vedere” și de la ChatGPT, să îi soliciți idei, listă de subiecte sau campanii. Consulți aceste răspunsuri și la o analiză lucidă decizi dacă ai găsit ceva cu adevărat util în aceste articole.
Eticheta ”text realizat cu ChatGPT” este deja folosită într-un mod peiorativ, pentru a eticheta texte de marketing de slabă calitate, scrise într-un limbaj pompos, dar care nu transmit informații utile. Când citești ceva neclar, cu bla-bla, alambicat, reacția este clară: ăsta zici că e scris de ChatGPT.

Tu ai folosit ChatGPT în activitățile tale de marketing? Ce feedback ai pentru noi? Spune-ne concluzia ta în zona de comentarii de mai jos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: